© Powered by SiteSpirit

 
top.jpg

EMDR

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapievorm voor mensen die last blijven houden van traumatische ervaringen of last hebben van fobieŽn en angsten.
 
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen "verwerken" deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Hierbij gaat het vooral om zich opdringende herinneringen aan de traumatische gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks), nachtmerries en het ontwijken van situaties. Men spreekt dan van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 
 
EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere angstklachten die in relatie kunnen staan met een trauma. EMDR is toe te passen wanneer de klachten zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis en waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept.


Hoe gaat EMDR in zijn werk?

Tijdens de therapie vestigt de client de aandacht op tikjes die links en rechts hoorbaar zijn via een koptelefoon en denkt daarbij aan de nare ervaring. Gevraagd wordt naar het meest beladen moment. De patiŽnt krijgt tegelijk het verzoek zijn eigen gedachtespoor te volgen (associŽren). Door de combinatie van de gedachte en de stimulatie van de linker- en rechterhersenhelft wordt het 'informatie-verwerkingssysteem' in de hersenen gestimuleerd. Hierdoor wordt de ervaring sneller verwerkt dan met andere therapieŽn.
Uit de praktijk blijkt dat cliŽnten vaak na de eerste sessie al een duidelijke verbetering ervaren.
Gemiddeld geeft men aan dat de klachten na 5 sessies zijn geminimaliseerd of verdwenen.


Combinatie met Innerlijk kindwerk

Bij Innergiek wordt EMDR soms gecombineerd met "innerlijk kindwerk". Met name wanneer de angst of het trauma in de jeugd is ontstaan. Wanneer we met onze angsten worden geconfronteerd reageren we meestal vanuit ons innerlijke kind. De volwassene die vaak de angsten wel weet te relativeren lukt het maar niet contact te maken met het angstige innerlijke kind. Doordat beide hersenhelften worden gestimuleerd kan de volwassene makkelijker contact maken met het innerlijke kind en het kind ondersteunen en helpen helen. Het kind leert dan te vertrouwen op de volwassene.


Soms komen angsten en trauma's voort uit een vorig leven. Er wordt dan (in overleg) trance of hypnose toegepast.